Lær deg å bruke WordPress:

Om du ønsker å lage egen nettside eller allerede har det, kan det være nyttig å lære om WordPress publiseringsplattform. WordPress er et kjent verktøy- og plattform for å lage nettsider og blogger som er skreddersydd av PHP-filer. For å installere WordPress trenger en ikke å kunne programmering eller koding med mindre man ønsker å tilrettelegge etter sine ønsker.

Ifølge Idium benytter 60 millioner nettsider WordPress, noe som gjør plattformen til en av de mest populære i verden. Den finnes i to utgaver: WordPress.com som kjøres direkte i nettleseren og trenger ikke installasjon, og WordPress.org som installeres via eget domene der man får tilgang til mange funksjoner og muligheter. Videre er WordPress ikke bare et verktøy for å lage blogger eller nettsider, men kan også brukes som et komplett CMS-system («Content Management System»).

I dette innlegget skal jeg ved hjelp av min egen blogg lage en bruker-guide til WordPress.org. Hensikten med guiden er å vise hvordan en kan benytte seg av de ulike verktøy og funksjoner plattformen tilbyr, for å best mulig tilpasse nettside/blogg etter ens egen smak.

NB: Guiden er tilpasset brukere som allerede har installert WordPress.

Guide: Steg 1: Kontrollpanel

Kontrollpanel gir deg oversikt og kontroll over dine innlegg og andre innstillinger , samt kan du installere og aktivere temaer og utvidelser. På engelsk kalles kontrollpanel “dashboard”. Om du er inne på nettsiden din, finner du kontrollpanel ved å flytte musepekeren over i venstre hjørnet. Da vil det dukke opp som en av menyvalgene.

Eventuelt kan du logge deg inn på følge adresse (http://www.din_nettsiden.no/wp-admin/) for å komme direkte til kontrollpanelet. Eksempel: www.katerinasharapova.no/wp-admin.

Tredje mulighet for å komme inn på kontrollpanel er å 1st gå til : http://«brukernavn».wordpress.com/ , og deretter klikke på “blog admin”. Eksempel: http://«KaterinaSharapova».wordpress.com/

 • På venstre side av ditt kontrollpanel finner du ulike mapper med et menysystem. Disse mappene er: Innlegg (posts) , media, sider(pages), kommentarer (comments), tilbakemeldinger(comments), eventer(events), feedback, utseende(appearance), utvidelser(plugins), brukere(users), verktøy(tools) og innstillinger(settings). Ettersom du installerer flere utvidelser, vil noen av disse også dukke opp i denne menyen.
 • På høyre side har du mulighet til å fjerne moduler du ikke har bruk for, samt kan du flytte på modulens plassering i selve kontrollpanelet. Det er bare å klikke på modulen og dra den over der du ønsker å ha den. På den måten får du en mer oversiktlig kontrollpanel.

Personlig synes jeg det holder med følgende moduler: “Welcome to WordPress”, “At a glance” og “Google Analytics” som jeg nylig har lagt til.

Under “innstillinger” er det viktig at du velger en riktig leseformat (reading settings) . Om du ikke ønsker å vise frem de siste innleggene og heller ha en fast innhold på forsiden, kan du velge ” en statisk side”. Om du ønsker en tradisjonell blogg-oppsett kan du velge “dine siste innlegg”.

Her kan du også bestemme om du vil at søkemotorene indekserer dine blogg.

 

 

 

 

 

 

Etter at vi har blitt kjent med kontrollpanel, går vi videre til steg

Guide: Steg 2: Utseende

 • Temaer

Temaer definerer utseende på din Webside i WordPress, men en ting å være oppmerksom på er at de forskjellige temaer leveres med et ulikt antall funksjoner. Antall widgeter du kan installere og plasseringen på siden vil avhenge av hvilket tema du velger. Samtidig vil du gjerne installere et tema du synes er fint å se på ,har alle funksjonene du trenger og er tilpasset telefon/ipad. For meg har det vært en prøving og feiling prosess, og jeg har byttet tema 3 eller 4 ganger før jeg fant en som var tilfredsstillende på alle områder.

På WordPress kan du bruke filter og søke etter temaer designet spesielt for blogging, butikk, event-side osv. Dette vil si at alle temaer er tilpasset et bestemt type nettside. Det er ikke med en gang jeg forstod dette, i og med at jeg trodde alle temaer kunne brukes til å sette opp en blogg.

Jeg synes følgende tema passer bra for en blog-nettside:

 • writerBlog
 • Virtue Theme
 • MadHat
 • Edge
 • Amadeus
 • clean blogg
 • Britt
 • Baskerville

Guide: Steg 3: Widgets

Widgeter er små programmer som gir bloggen/nettsiden ekstra funksjoner og som er enkle å bruke. Dette kan være navigasjonsmulighet, formidling av informasjon, kalendere, rss-feeds m.m.

Som jeg nevnte tidligere tilbyr ulike temaer forskjellig antall funksjoner. Det samme gjelder også antall widgeter du har tilgang til i ditt tema. Om du ønsker å installere flere enn det du har i temaet, er dette mulig gjennom f.eks utvidelsen “Jetpack”, som jeg selv har.

Når det gjelder hvor på bloggen de ulike widgeter vises, snakker vi om Widget-områder. For eksempel vil “main sidebar” bety meny i venstre marg, “first front page widget area” er den første forsiden og “second front page widget area” er den andre forsiden. Tekst-widget er en av de vanligste i WordPress, og leveres med de fleste temaer. RSS-widget gjør det mulig å legge innhold fra en ekstern kilde inn på bloggen/nettsiden. Slike eksterne kilder kan være en nettavis, en blogg, facebook- eller twitter innlegg.

Nyttige widgeter til din WordPress (tema: Edge):

 • image (Jetpack)
 • Categories
 • Calendar
 • Static Tweets (installert)
 • Instagram WD Widget( installert)
 • RSS links (Jetpack)
 • Blog Subscriptions (Jetpack)
 • Social icons by WPZOOM(installert)
 • Wunderground forecast (installert)
 • Tag Cloud

Guide: Steg 4: Utvidelser

Utvidelser er tilleggsfunksjoner for WordPress. Det finnes en del nedlastbare funksjoner som er enkelt å installere og ta i bruk. Det er kun WordPress.org som tilbyr tilgang til utvidelser. For å lage skreddersydde utvidelser kreves det derimot kunnskap med programmering i PHP.

Hva som er lurt å installere av utvidelser avhenger av hva du ønsker å oppnå med en utvidelse. En bør ikke installere for mange, fordi bloggen kan bli treg. Installer heller det du faktisk har behov for. Her er en liste over utvidelser som kan være nyttige til din blogg:

 • Akismet eller Spam Free WordPress (mot Spam)
 • Contact Form 7 (kontaktskjema på nettsiden din)
 • Google XML Sitemap (hjelper søkemotorene å finne siden din)
 • Jetpack
 • Shortcodes Ultimate (leverer nyttige shortcodes, i tillegg til de som allerede er i WordPress)
 • Sociable (deling på sosiale medier)
 • Word Press SEO by Yoast (optimaliser for søkemotorer)
 • WP super Cache (gjør at bloggen blir raskere ved produksjon av statiske HTML-filer)

Guide: Permalenke

En permalenke er en nettadresse som peker mot et spesifikt innlegg i en blogg eller en nettside.

Når du bruker WordPress plattform, velger denne en bestemt nettadresstype  for dine nettsider. Permalenker i WordPress er adressen for WP-nettsiden, som f,eks denne:

http://www.katerinasharapova.no/2017/02/17/sample-post/

Det som ligger i WordPress som standard valget er ikke det beste valget, fordi dette er en referanse til innlegget i WordPress-databasen. Denne ser slik ut:

http://www.katerinasharapova.no/?p=123

Denne er ikke så lurt å velge av flere grunner:

 1. Adressen er meningsløs når et menneske leser den
 2. Det blir vanskeligere for søkemotorer å finne frem den bestemte nettsiden

Et bedre alternativ vil være å velge dette permalenke, da denne adressen er brukervennlig både for et menneske og søkemotorer.

http://www.din_nettside.no/dette-er-et-innlegg/

Slik ser den ut på min blogg:

Hvorfor WordPress?

 • Den er gratis
 • Den er enkel til å installere
 • Kan skreddersys etter dine behov
 • Byr på avanserte funksjoner, bl.a. med utvidelser
 • Kan brukes til å lage alle typer nettsider
 • Hvis du ønsker hjelp med WordPress eller ønsker mer trafikk inn til WordPress nettsiden din kan du kontakte et SEO-byrå her. 

Min erfaring

Generelt kan jeg konkludere med at jeg er ganske fornøyd med WordPress. Grunnen til det er at den er lett å bruke samt har mye utvalg på temaer, widgeter og utvidelser. Den eneste ulempen som har dukket opp sålangt har vært spam-meldinger. “Akismet” utvidelsen viste ikke å fungere bra, så jeg prøver meg på SpamFree WordPress. Hvis noen vet om andre gode utvidelser som beskytter fra spam, setter jeg pris på tips 🙂

Kilder

http://www.dataporten.net/hva-er-wordpress/

https://www.idium.no/blogg/2015/hvorfor-velge-wordpress-til-dine-nettsider/

http://www.dataporten.net/wordpress-kontrollpanelet/

http://www.dataporten.net/wordpress-kom-i-gang/

6 thoughts on “Din ultimate guide til WordPress”

 1. Jeg syns du har laget en oversiktlig og god beskrivelse av WordPress
  Jeg lurte litt på hva det vil si at søkemotoren indekserer bloggen? Fungerer det som SEO?

  1. Tusen takk for en hyggelig kommentar, Johanne =) Indeksering betyr en prosess som ordner et sett med data slik at det blir mulig å gjenfinne dataene basert på ulike søke-kriterier.
   f.eks Google: “Google-indeksen er omtrent som indeksen i et bibliotek, som lister opp informasjon om alle bøkene du kan låne på biblioteket. Men i stedet for bøker lister Google-indeksen opp alle nettsidene som Google har kjennskap til.”

   Hvis du vil se hvilke sider på bloggen din som er med i Google-indeksen, kan du foreta et Google-nettsøk etter site:johanneskaatun.no.

   For at søkemotorer skal fortsette å indeksere din blogg, er det derfor lurt å ikke krysse av på følgende innstilling under “reading” i WordPress: search engine visibility. Så dette hjelper med å synliggjøre din blogg, men litt usikker på om det fungerer akuratt som SEO

 2. Så bra innlegg Katerina. Syntes det er flott at du lager et innlegg om hvordan man kan gå frem å lage en blogg/nettside med WordPress. Skulle ønske jeg hadde denne malen å gå ut ifra da jeg selv skulle opprette min blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: