Jazzcode.

Vi i Dig2100 har vært heldige og fikk Carl Størmer som gjesteforeleser.Carl Størmer er en toppmusiker, erfaren leder, IT grunder og prisbelønnet foredragsholder som nå driver et eget konsulentselskap –Jazzkode AS . Jazzcode tilbyr foredrag, kurs og jazz i verdensklasse. Hovedtema for hans foredrag er mestring når du ikke har kontroll. Dette, sammen med andre spennende temaer , var noe vi har gått gjennom i forelesningen. En av temaene jeg har lyst å fordype meg i handler om å være tilpasningsdyktig, og hvordan dette henger sammen med vårt behov for kontroll.

Det å tilpasse seg

Livet er en lang forberedelse på hvordan en skal håndtere gode og vonde opplevelser, og det er mye viktigere å ha et kompass enn en detaljert plan.

Å være tilpasningsdyktig er det samme som å være fleksibel, omskiftelig, smidig eller medgjørlig. På bakgrunn av det vi har snakket om i forelesning tolker jeg tilpasningsdyktighet som evnen til å tilpasse seg en gitt kontekst. Vi er alltid nødt å tenke på konteksten, spesielt i komplekse systemer.

Et kompleks system består av gjensidige påvirkelige elementer, og hvert element i systemet har mange måter å reagere på, noe som gjør at systemet blir uforutsigbar og vanskelig å kontrollere.

– Carl Størmer

Et kompleks system kan for eksempel være et sosialt nettverk, en team som samarbeider eller en samtale. Vi kan også si at livet generelt er et kompleks system, da vi ikke vet hva som kommer til å skje. Det er greit å ha en plan, men mye viktigere å følge en retning og være fleksibel. Altså når det dukker opp en situasjon vi ikke kan kontrollere bør vi akseptere det og heller konsentrere oss der vi faktisk kan påvirke noe. For å kunne påvirke noe er det derfor viktig å være mentalt til stedet, slik at vi kan oppdage faktiske endringer og senere påvirke disse. Med andre ord: ikke bruk tiden din på ting du ikke kan forandre, men bruk tid på ting du kan gjøre noe med at the moment. Det vil lønne seg å være selvstendig og tilpasningdyktig.

 Hva med kontroll?

Når det gjelder kontroll og den følelsen av å ha kontroll på en situasjon, blir vi påvirket av vår oppvekst, sosialt samsvar og miljø enten vil vil det eller ikke. Alle ovennevnte faktorer gjenspeiler seg i hvordan vi reagerer på hendelser i livet vårt og i hvor stor grad vi prøver å kontrollere disse. Når vi har et kontrollbehov så kan den reelle årsaken være en utfordring eller et problem vi ikke er bevisst på. Dette mener jeg henger godt sammen med det Carl Størmer sier om kontroll:

I komplekse situasjoner har du ikke kontroll. Men du kan påvirke — hvis du forstår hva som skjer.

-Carl Størmer

Grunnen til at vi ofte ønsker å ha kontroll er at vi skal kunne lettere håndtere våre omgivelser ved å prøve å gjøre hverdagen vår så forutsigbar som mulig, slik at vi kan unngå stress og frustrasjon.

Tenk deg en situasjon når noe ikke går som forventet, og at du mister kontroll helt plutselig uten egentlig å være forberedt på hvordan du skal håndtere denne situasjonen. Dette kan ofte være sjokkerende eller dramatiske situasjoner hvor tap av kontroll er uventet. I slike situasjoner finnes det også strategier for å håndtere uforutsigbarheter, og det første er å erkjenne at du ikke har kontroll. Det vil være lurt å holde holdet kaldt og senke kravene til deg selv og dine forventninger, samt ikke bruke tid og krefter på å prøve å forandre situasjonen når du egentlig ikke kan det.

Konklusjon

Så hvordan kan du være tilpasningsdyktig og påvirke når du ikke har kontroll ?

Nøkkelen er 3 ting: 

1. Vær forberedt 

2. Vær til stedet

3. Ha fokus og fleksibilitet 

Jeg anbefaler alle sammen å utforske Carl Størmer sin blogg. Der vil du finne mange lærerike innlegg, samt en fresh tilnærming på en del saker som vi alle iblant tenker på. =)

http://carlstormer.no/

http://www.jazzcode.no/

Kilder

http://www.jazzcode.no/kontroll-vs-inflytelse-i-komplekse-situasjoner/

http://carlstormer.no/livet-er-uforutsigbart-vanskelig-a-planlegge-men-mulig-a-navigere/

http://carlstormer.no/i-gar-et-improvisert-foredrag-om-jobb-og-kunst-som-strategi/

http://www.klikk.no/kvinneguiden/helse/article772521.ece

Notater til Simen Ellevset

 

3 thoughts on “Forelesning med Carl Størmer: Hva innebærer det å være tilpasningsdyktig?”

  1. Kjære Katerina,
    Tusen takk for ditt innlegg. Du har jo fått med deg det aller viktigste og har også tatt deg tid til å gjøre litt research. Det er veldig hyggelig for meg at du likte mitt foredrag for dere, og at du fant mine tanker nyttige. Lykke til med resten av kurset. Hvis det er noe du lurer på så bare ta kontakt!

    1. Tusen takk for en hyggelig tilbakemelding, Carl 🙂 Jeg er enig med mye av det du fortalte oss om i forelesningen.Føler at noe av det du har snakket om (f,eks det med å ikke kontrollere når vi ikke kan og heller være fleksible) vet vi egentlig innerst inne. Dette har du fremstilt på en fresh måte, slik at jeg i tillegg lærte mye annet !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: