I dette innlegget vil jeg fortelle om hva du burde gjøre for å holde din Pc eller Mac frisk og rasк, samt hvordan  kan du forlenge maskinens levetid.

Denne guiden vil deles i følgende kategorier:

Punkt 1: Vedlikehold av maskinen

 

MAC

 

Først og fremst pass på å alltid ha en oppdatert programvare. Det gjør du enkelt ved å trykke på eple-ikonet i venstre hjørnet av skjermet. Videre trykker du på “om denne maskinen” og så på “systemoppdatering”.

  • CleanMyMac

Jeg mener at det er veldig viktig å ha et program som for eksempel CleanMyMac på ditt maskin. Den har alt Macén trenger for å holde seg ren og ryddig. Den tømmer alle midlertidige og ubrukte filer som din maskin lagrer, samt annet unødvendig søppel. Programmet hjelper deg også med å avinstallere alle programmer som du feilinstallerte eller har sluttet å bruke. Den har også “shredder” funksjon som hjelper deg med å sporløst slette filer med sensitiv informasjon.

 

  • Disk verktøy

Dette er et program for å holde din hard disk i en god form. Merker du at fil-overføringen, kopieringen eller generelt hard disk arbeid går treigt? Da bør du kjøre en “førstehjelp” funksjon.

 

 

  • NB! Aldri installer MacKeeper eller MacDefender. Begge programmene har en malware i seg. Ifølge Wikipedia er Malware en skadelig programvare. Det kan kalles «skadevare» eller «skadeprogrammer» på norsk.

PC

Eier du en pc, er vedlikeholdet av maskinen litt mer tungvindt. Det er flere steg og ting du må ha på plass for å ha en god fungerende maskin. Bli kjent med innstillinger på din PC. Trykk på Windows ikon nederst i venstre hjørnet, så finner du frem et “tannhjul” ikon for innstillinger. Gå inn i oppdateringer og sikkerhet. Pass på at maskinen din er alltid oppdatert ved å trykke på “sjekk for oppdateringer”. Windows defender er en innebygd gratis programvare levert av Microsoft som hjelper med å stoppe installasjonen av skadelige programvarer.

Det er like viktig for en Pc som for en Mac å holde maskinen ryddig. Derfor anbefaler jeg dere å ta en titt på hvilke programmer som er installert på din maskin. Det gjør du ved å gå igjen på “innstillinger” –> “system” –> “apps og features” –> gå gjennom listen og avinstaller de programmene du ikke bruker.

 

  • Defragmentering

Windows Defragmentering av en hard disk er en program designet for å øke disk-hastigheten ved å re-arrangere filene lagret på en hard disk slik at de lagres sammenhengende. Hensikten er å forbedre tiden det tar å laste og skrive filer til og fra disken, samt øke overføringshastigheten.

Defragmentering bør du kjøre en gang i måneden. Du finner den ved å trykke på søk ikonet nederst på venstre side. Søk på “defrag” og den kommer da opp. Trykk så på “analysere” og “optimisere” deretter. Anbefales å sette på “automatisk”.
Hvis alt dette er tungvindt for deg, anbefaler jeg en tilsvarende program som CleanMyMac , nemlig System Mechanic for Pc.
NB! Programmet er ikke gratis. Nå er den på tilbud til cirka 100 kroner.

 

Punkt 2: Antivirus; to be or not to be

 

Det finnes mange forskjellige antivirus programmer på markedet, både som er gratis og som koster penger. Noen av dem fokuserer kun på virus, noen gir en fullstendig beskyttelse for din maskin som innebærer virus, adware og malware beskyttelse.

MAC

Det er en evig diskusjon om man behøver en antivirus til Mac eller ikke. Konklusjonen som ble trukket av Matt Egan er : om du bruker sin mac for kun private formål uten verdifull eller sensitiv informasjon, så trenger du i utgangspunktet ikke en antivirus. Grunnen til det er at systemet til Mac er mye vanskeligere infisere seg inn på enn Windows sitt system.

Bruker du Mac til arbeid og har verdifull info, samt filer som du ønsker å beskytte, installer gjerne en antivirus. For eksempel kan følgende programmer være bra: “Avast” eller “Avira“. De er gratis, kompakte, brukervennlig og bruker lite av maskinens ressurser (f.eks., operativ minne).

PC

Det er alpha og omega å ha et antivirus på Windows maskin. Som sagt er Windows mye enklere å infisere og det kan komme av både nettsider du besøker, filer du laster ned og eksterne harddisker som f.eks minnepenn/minnekort. Hvis du ønsker deg en go og gratis antivirus kan du bruke Avast eller Avira. Det finnes mange gode og dyre antivirus, men ifølge min erfaring tar de mye plass og senker ned maskinens ytelse.

Punkt 3: Adware/Malware/Spyware

ifølge Wikipedia er Adware (av Advertising software) er en økonomisk modell som skal sikre produsent av et dataprogram inntekter. Bruker inngår ved installasjon av programmet en avtale med produsent som gir denne rett til å publisere reklame – som regel begrenset til den tid programmet er i bruk.
Spyware er en spionprogramvare som installeres på en datamaskin (ofte skjult) for å overvåke brukerens interaksjon med datamaskin, uten at det foreligger informert samtykke til dette fra brukerens side.

MAC

Om dere vil absolutt ha noe slik beskyttelse, så kan dere installere Malwarebytes, men det er ikke nødvendig.

PC

På Pc er det veldig enkelt å infisere din maskin med spyware, malware og adware. De fleste tilfellene finner sted ved lasting av gratis programmer, prøve-versjoner, piratkopier av lisens programvare fra ikke troverdige nettsider.

Det er flere typer programmer som kan beskytte din maskin. Enten følger det med antivirus som gir fullstendig beskyttelse ( Ad-aware free antivirus) eller så kan du laste ned programmer som spesialiserer seg kun på håndtering av dette konkrete området. Superantispyware og Malwarebytes.

 

Konklusjon

Hvis du har en Mac blir det litt enklere, om du eier en pc, må du regne med å bruke litt mer tid på å holde den ved like.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: