Formålet med denne guiden er at du på en raskere måte skal få en bedre oversikt over annonsering på Youtube. Håper du finner denne guiden nyttig og interessant.

YouTube har mer enn 1 milliard brukere, er tilgjengelig i mer enn 70 land på mer enn 60 språk, og har rikholdig innhold fra hele verden. Google Displaynettverk når ut til over 90 % av Internett-brukerne over hele verden, og omfatter mer enn to millioner nettsteder og apper. Videoannonser blir vist på YouTube og over hele nettet i Google Displaynettverk.

I løpet av 2013 og 2014 økte tiden folk brukte på å se video på nettet med nesten 40%. Hver måned besøker mer enn 1 milliard mennesker YouTube og ser over 6 milliarder timer med YouTube-videoer. Mer enn 50% blir sett på mobilenheter. Dette er med på å forklare viktigheten av å kunne annonsere på YouTube.

1. Oversikt over videoannonseformater

TrueView in stream- videoannonser

Med TrueView kan seerne selv kontrollere hvilke annonsørvideoer de ønsker å se, og når de ønsker å se dem. Seerne kan velge mellom ulike formater og samhandle med dem på forskjellige måter. Disse blir vist i ulike sammenhenger.

Denne typen annonsering kan brukes når en ønsker at videoannonsen skal bli vist før, under eller etter andre videoer på YouTube i Google Displaynettverk. Du betaler når noen ser på annonsen din i 30 sekunder, eller hvis de samhandler med videoen på andre måter. Dette kan f.eks. være at seerne klikker på overleggene, overleggs-kortene eller tilleggsbannerne som dukker opp i videoen.

 

TrueView video discovery-annonser

Til forskjell til TrueView in-stream brukes discovery videoannonser når en ønsker at vise annonser når folk søker på YouTube eller leter etter videoer på YouTube og på nettet. Du betaler bare når noen klikker på annonsen din og begynner faktisk å se på videoen din. Slike annonser kan vises ved siden av YouTube videoer, i søkeresultatene på YouTube, i videoavspillingen på YouTube-kanaler og på utgivernettsteder i Displaynettverket.

Bumperannonser

En bumperannonse er et kort video-annonse-format som er utformet slik at du kan nå ut til flere kunder og øke merkevarebevissthet. Dette formatet kan brukes når en ønsker å nå ut til flere ved hjelp av korte og minneverdige budskap. Disse annonsene varer i seks sukunder eller mindre og spiller av før, under eller etter andre videoer. Disse kan seerne ikke hoppe over. En betaler ut fra antallet visninger. Kostnad per tusende visning (CPM) brukes for bumperannonser, dvs at du betaler hver gang annonsen din er vist tusen ganger.

 

2. Kampanjer: Oppretting og administrering

 

Målretting for videokampanjer

Google Displaynettverk når ut til over 90 % av Internett-brukerne over hele verden, og omfatter mer enn to millioner nettsteder og apper.

 

Ved å målrette video-annonsene dine mot YouTube og Displaynettverket kan du nå ut til forbrukerne i det avgjørende øyeblikket.

 

Følgende målrettingsmetoder er tilgjengelige:

– Demografiske grupper

– interessemålgrupper

– Tilpassede interessemålgrupper

– Intensjonsmålgrupper

– Videoremarketing (tidligere interasjon)

– Plasseringer: YouTube kanaler og videoer, Apper og nettsteder i Displaynettverket

 

Remarketing mot YouTube seere

 

 

Du kan vise dine annonser på bakgrunn av seernes tidligere aktivitet/interaksjoner med videoene dine eller YouTube- kanalen din. Dette kalles for Videoremarketing, og fungerer som en forsterker av budskapet til personer som allerede har sett videoene.

Du kan opprette remarketing lister ved å slå sammen YouTube og Adwords kontoene dine. Deretter kan du bruke disse listene i målrettings- innstillingene dine for nye eller nåværende kampanjer. Listene kan administreres når som helst under “målgrupper” i det delte biblioteket.

 

Du kan effektivisere dine remarketingslister ved å utforske på følgende faktorer:

 • Spesifiser målretting ved å bruke bestemte kategorier
 • Bruk ulike annonseformater ved å for eksempel kombinere videoannonser sammen med tekst-, bilde- eller rich media i Google Displaynettverk.
 • Gjør det enkelt ved å opprette, administrere og målrette listene på en enkel måte.
 • Tilpass målgrupper ved å kombinere listene dine.

Fordelene ved remarketing kan være økt avkastning, større omfang, mer effektiv prissetting og fleksibilitet.

 

Prosessen for annonsegodkjenning

Alle annonser går gjennom en godkjenningsprosess basert på AdWords- retningslinjene for annonsering. Dette gjøres for å sikre at annonsene er trygge og passer for alle.

Slik fungerer dette:

Når du har opprettet eller endret en annonse, starter evalueringsprosessen automatisk. Alle faktorer og aspekter ved annonsen blir evaluert, inkludert beskrivelse, overskrift, søkeord, nettsted eller applikasjon. Dette blir evaluert i henhold til AdWords- retningslinjene for annonsering. De fleste blir evaluert i løpet av en virkedag og noen annonser blir kvalifisert for visning/publisering mens evalueringen pågår.

Hvis det dukker opp problemer, stoppes publiseringen. Etter det får du beskjed om hvilke regler som er brutt og hva du kan gjøre for å fikse det. Hvis annonsen ikke vises i det hele tatt kan det skyldes annonsens godkjenningsstatus.

Reserverte plasseringer

Som annonsør kan du også reservere plasseringer ved å kjøpe disse til en fast pris. Annonsering på reservasjonsbasis passer best til for eksempel de som ønsker å skape merkevarebevissthet når de prøver å komme inn på et nytt marked, selge et nytt produkt eller markedsføre denne på nye måter. Det er viktig å være oppmerksom på at reservasjonskampanjer har et minimumskrav til forbruk.

 

Målretting av annonser:

Følgende alternativer for innholds- og publikumsmålretting er tilgjengelige for reservasjonsannonser som kjøpes på CPM-basis (kostnad per tusende visning): Emner, interesser, interessemålgrupper, demografisk målretting, målretting mot første posisjon.

Fordeler ved annonsering på reservasjonsbasis:

– Økt kontroll i form av kjøp av visninger til en fast pris.

– Svært synlige annonser, som f.eks kan vises på YouTube startsiden.

– Merkvarebevissthet

3. Resultater: Måling og optimalisering

Tips for effektive videoannonser

En kan velge blant flere videoannonseformater i AdWords, og hvert av disse gir unike muligheter til å tiltrekke kunder med kreative budskap. Det er viktig at du som annonsør kjenner dine målgrupper og tenker over hvordan du kan nå frem til dem på best mulig måte.

Effektive TrueView instream- videoannonser: 

 1. Du kan finjustere din kampanje med instream- videoannonser ved å sette inn en annonse på begynnelsen av eller inne i annet videoinnhold. Denne metoden passer fint for merkevarebygging, men har ofte lavere konverteringsfrekvens enn andre nettbaserte formater.
 2. Du kan lede trafikken fra annonsene dine til en YouTube- kanal eller et nettsted med mer videoinnhold. Det er stor sannsynlighet for at du oppnår høyere deltakelse blant seerne dersom fortsatt får presentert innholdet i videoformatet.
 3. For å øke merkevareeksponeringen og visningsfrekvensen for budskapet ditt, kan en vurdere å sende kundene til en side som er merket med en AdWords-remarketingskode. Det er også viktig å sørge for at landingssiden er relevant for innholdet i annonsen din.
 4. Bruk et tydelig handlingsfremmende uttrykk i annonsen, og velg farger og skrifter som passer for merkevaren din.
 5. Det kan være lurt å ikke bruke søkeordsmålretting for kampanjen din ettersom dette kan føre til kraftige begrensninger i antallet annonsevisninger.
 6. For å holde på brukernes oppmerksomhet gjennom hele videoen kan du forsøke å lage en kort og konsis video. Kom med hovedbudskapet tidlig i videoen og gi klar informasjon om hvilke handlinger kundene bør gjøre når de har sett på videoen. Det kan være et kjøp eller et besøk på nettsiden.

 

 

Effektive TrueView- discovery videoannonser: 

Du får mest mulig ut av YouTube dersom du klarer å skape en relasjon til YouTube – brukerne som er litt annerledes enn det tradisjonelle annonsør-kunde forholdet med videoinnholdet ditt. Her er noen tips og fremgangsmåter:

Hva bør markedsføres?

Før du begynner med promotering må du se gjennom de redaksjonelle retningslinjene for standard tekstannonser i AdWords (Displaynettverket) samt retningslinjene for annonsering på YouTube.

For TrueView godtas bare markedsføring av barnesikkert innhold, uansett om en er på YouTube eller Display. Bruk også engasjerende innhold med en virkelig historie. En video som bare er reklame vil sannsynligvis ikke gi fornøyde seere.

Annonsetekst

Under utforming av selve annonseteksten bør du ha fokus på følgende:

 • Unngå bruk av generelle temaer i annonseteksten, men heller fokuser på hvorfor en person bør klikke på annonsen for å se det aktuelle innholdet. For eksempel film trailere versus TV-reklame.
 • Hvis en ønsker at kundene skal gjennomføre en handling, må dette være en tilgjengelig funksjon på YouTube som f.eks., “Abonner”, “se på”, “spill” eller “kommenter”.
 • Gjør gjerne markedsundersøkelser for å se hva folk mener om beslektet innhold. Se også på kommentarer til lignende videoer og kanalsider.
 • Bruk YouTube Analytics for å se hvilke deler av videoene seerne blir mest engasjert av å se på. Slik kan du også komme med flere nyttige forslag.

Videostillbilder

Velg videostill-bildet som fremhever innholdet best. Du kan også prøve å matche dette bildet med innholdet i reklameteksten eller søkeordene.

Hvis videoen for eksempel inneholder noen som leser, bør du velge bildet som faktisk viser dette. Når du oppretter reklameteksten og velger søkeordene, bør du nevne lesing. Dette betyr at du har en gjennomtenkt promotering som virker fornuftig for alle som søker etter lese-relaterte videoer.

 

Måling av resultater og merkevarebevissthet

Hva måles med Merkevarebevissthet:

 • Visninger:

Det er viktig å spore på visninger, uansett mål. Dette angir hvor mange som har sett en annonse. Du kan prioritere visninger ved å lage en kampanje av typen “kostnad per tusende visning (CPM).

 • Kundedeltakelse

Du kan også bruke klikkfrekvens(CTR) for å måle kundedeltakelse for søkeannonser. Det er viktigere å prøve å oppnå en god klikkfrekvens i Søkenettverket (1 % eller høyere) enn i Displaynettverket, der klikkfrekvensene ofte er lavere.

 • Rekkevidde og frekvens:

Rekkevidde er antall besøkende som en annonse vises til. Økt rekkevidde betyr at en annonse blir vist til flere potensielle kunder, noe som i sin tur kan føre til økt bevissthet. Frekvens er det gjennomsnittlige antal ganger en annonse har blitt vist til en kunde over en tidsperiode.

 

Mål resultatene dine:

I visninger for “videokampanjer” blir bare de kolonnene og funksjonene som er knyttet til resultatene for videokampanjene dine, automatisk fylt ut med resultatdata.

Viktige resultater en kan bør se på: 

 • Antall avspillinger : hvor mange ganger folk har sett på den aktuelle videoannonsen.
 • Seerfrekvens som er : antall avspillinger/interaksjoner delt på antallet ganger annonsen blir vist(video og miniatyrbilder).
 • Gjennomsnittlig CPV: det gjennomsnittlige beløpet en betaler når en kunde ser 30 sekunder av videoen din.

Klikkresultater:

 • Antall klikk
 • Klikkfrekvens (CTR) – Antall klikk per annonse / antallet ganger annonsen blir vist = prosentandel

Andre resultater: 

 • Engasjementsresultater
 • Rekkevidde og frekvens
 • Videoseerskare eller “kvartilsrapportering” ofte uttrykt i %.
 • YouTube- engasjement

Annonsegrupper-fanen: Her kan du se totalresultatene for videoannonsene dine innenfor en gitt dataperiode. 

Videostatistikk-siden: Her finner du resultatberegninger og informasjon om målgruppen for hver av videoene dine ved å se på de tilhørende “videostatistikk” sidene.

Videomålretting-fanen: Her vises resultatberegninger for hver av målrettingsmetodene du bruker, samt en funksjon som gjør at du kan legge til og eksludere målrettingsmetoder direkte i annonsegrupper og kampanjer. 

Fordeler ved annonsering på YouTube

Det er en rekke fordeler du som annonsør vil oppnå ved å kjøre kampanjene dine på YouTube:

 1. Du kan få en bedre kontakt med målgruppen din på en unik måte. Heller vis dem hvorfor de bør rette oppmerksomheten mot produktet ditt.
 2. Du kan nå ut til en riktig målgruppe etter emne, søkeord eller demografi, f.eks “kvinner under 25”.
 3. Du kan lage en video-kampanje på noen få minutter.
 4. Du kan måle resultatene dine ved å sjekke AdWords kontoen din for visninger, kostnader og budsjettdetaljer.
 5. Ved hjelp av “Analytics” fanen i YouTube-søkesiden kan du finne ut mer om seerne dine, f.eks hvilke videoer de ser på og hvor lenge de har sett på det.

 

Som kilde bruker jeg følgende veiledning i Videoannonsering hentet Google sine support sider.

 

Les også gjerne følgende innlegg til Stine Skalleberg og Annsofi Klevfoss om du har lyst å lære mer om AdWords annonsering på Google Displaynettverk og/eller Søkenettverk.

 

2 thoughts on “Guide: Videoannonsering med YouTube/Google”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: